nedelja, 29. julij 2007

Nekaj dejstev o Irski

Republika Irska (irsko: Éire) ali po naše Irska leži na istoimenskem otoku v severozahodni Evropi, ki je 3. največji otok v Evropi in 20. na svetu. Republika Irska je suverena država z glavnim mestom Dublin, pokriva pet šestin otoka in nudi domovanje 4,2 milijonom Ircem. Preostala štestina otoka pripada Severni Irski, ki je del Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske z glavnim mestom Belfast.

Zastava Republike Irske

Irski grb, zlata harfa na modri podlagi

Otok je razdeljen na štiri province (Connacht, Leinster, Munster in Ulster) in 19. stoletja na 32 okrožij. 26 okrožij leži v Republiki Irski, preostalih 6 (Ulster) pa v Severni Irski, vendar del province Ulster (3 okrožja) leži v Republiki Irski.

Provinca Ulster s pokrajinami ter meja Severne Irske

Podebje je oceansko – milo, a spremenljivo. Najvišja izmerjena temperatura je bila 33.3°C v Kiklenny, junija 1887, najnižja pa -19.1°C pri Markee Castle, januarja 1881. Na otoku je izmed sesalcev avtohtonih le 26 živalskih vrst, saj je bil otok po ledeni dobi ločen od kontinentalne Evrope. Na otoku ni kač. Do srednjega veka je bila irska bogata z gozdovi. Sedaj gozdovi pokrivajo le 9% otoka.

Irski otok zaznamujeta edinstvena glasba, literatura in umetnost o katerih pa kaj več naslednjič.

Ni komentarjev: