sobota, 28. julij 2007

Točke našega potovanja

Kot je bilo pričakovati se je naša dejanska dvodnevna (beri: 48-urna) pot precej razlikovala od načrtovane. Obdržali smo nekatere ključne točke kot naprimer ogled klifov (Cliffs of Moher) na zahodni obali otoka, vožnja s trajektom (Kilmer - Tarbert za 25€), vožnja po polotoku okoli mesta Dignle pa Killarney (in njegov grad), Cashel (in The Rock Of Cashel). Ostalo je bilo nekoliko spremenjeno, nekoliko dodelano, ustavili smo se, kot je bilo predvidevano, bolj sproščeno, jedli, kot se nam je zahotelo, spustili tisto, kar smo prihranili za naslednjič. Seveda smo v celotnem potovanju obdržali začetno in končno točko potovanja - Dublin. Te si nismo upali spreminjati :)

Celotna pot je bila dolga nekaj čez 1000 kilometrov. Za najem vozila (kombija za 9 oseb) smo porabili okoli 40€ vsak in nato še za gorivo (dizel), manj kot plarniranih 15€ ... tako da se je plan izšel.

Kako je torej izdledala potka, po kateri smo se peljali.


1. Dublin,
2. Westport,
3. Croagh Patric (gora),
4. Galway,
5. Cliffs of Moher,
6. Tralle,
7. Dingle,
8. Killarney,
9. Cashel,
10. Kilkenny,
11. Carlow,
12. Dublin.

To so okvirne točke našega potovanja - podroben opis poti ter kje vse smo se še ustavili pa sledi - menda kmalu :)

Kaj imata skupnega Irska in Slovenija? (2. del)

Kot sem vam pred odhodom obljubila, da vam sporočim še kakšno podobnost teh dveh držav, naj vam povem, da jih še vedno ni veliko, zato bi bilo potrebno še eno takšno potovanje, da mi odpre oči.

Je pa vsaj ena podobna stvar, ki sem jo opazila na dvodnevnem potepu. Na zahodnem delu Irske v bližini oceana smo se med vožnjo peljali mimo veliko pašnikov. Ti so zelo podobni pašnikom, ki jih imamo pri nas, na krasu. Podobnost je predvsem v materialu iz katerega je narejena ograja, torej kamenja, ki je zloženo drug na drugega in s svojim obročem se sklene pašnik v pravokotnik.

Ker predvidevajo pri nas na krasu postavit vetrnice za pridobivanje električne energije, bo potem to nova skupna lastnost obeh držav.

Če se še kaj spomnim, povem.